Elephanta Island

Elephanta Island är en lugn ö utanför Mumbai i Indien. På ön finns det ett flertal tempelgrottor som är med på unesco:s världsarvslista, som kallas för Elephantagrottorna. Folket i Indien har inte alltid värnat om sitt arv, så en del utav grottorna är förstörda. Trots det är det är sevärdhet som lockar flera turister.

Att ta sig till ön

För att komma till ön där grottorna finns behöver man åka båt eller färja från Gateway of India. Båtarna går dagligen därifrån mellan 9.00 och 14.00, samt mellan 12.30 och 17.30 när man ska åka ifrån ön igen. Restiden ligger på ungefär en timme.

Om ön

Öns egentliga namn är Gharapuri, men fick sitt nya namn Elephanta Island utav portugiserna när dom upptäckte den, på grund av att en klippa var uthuggen som en elefant. Statyn av elefanten kollapsade 1814 och finns nu att se på ett museum i Mumbai. När man reser till ön gör man det för att se de kända templen, men längst med vägen till grottemplen från hamnen finns det även flera butiker och restauranger.

Om grottorna

Grottorna finns det sex stycken utav som i själva verket är grottempel eller klipptempel. Det grottemplet som är bäst bevarat är även huvudtemplet, tillägnad guden Shiva. Den är cirka 40 meter i kvadratform och 4-6 meter högt. Grottemplen bärs upp utav pelare som är uthuggna ur klipporna. De flesta av dom har blivit väldigt skadade med tiden och av Indier förr i tiden då de inte var ett världsarv. Bakom templen finns en stor reliefbild som är formad efter Shivas tre av gudarna i Hinduismen, Vishnu, Shiva och Brahma. Vid ingången av grottan kan man se 8 stenfigurer vaka över de som stiger in. Klipptemplen eller grottemplen som de kallas för har funnits med på Unesco:s världsarvslista sedan 1987.