Calcutta

Hinduiskt tempel i Calcutta
Hinduiskt tempel i Calcutta

Kolkata, är huvudstad i den indiska delstaten Västbengalen. Staden ligger i nordöstra Indien på den östra sidan av Huglifloden.

Tillsammans med förorterna beräknas befolkningen till cirka 15 miljoner invånare. Vilket innebär att det är Indiens tredje största storstadsområde efter Bombay ochNew Delhi.

Calcutta var Indiens huvudstad under det Brittiska Indien fram till 1911. Efter att staden då var centrum för modern utbildning, industri, vetenskap, kultur och politik i Indien, har Calcutta bevittnat intensivt politiskt våld, konflikter och ekonomisk stagnation sedan 1954. Sedan år 2000 har ekonomisk förnyelse sporrat stadens tillväxt.

I likhet med övriga storstadsområden i Indien fortsätter Calcutta att brottas med problem av urbanisering, som fattigdom, föroreningar och trafikstockningar. De flesta invånarna i staden är bengaler och talar bengali.

Calcutta är välkänd för sin revolutionära historia, som sträcker sig från den indiska kampen om självständighet till vänsterorienterade och fackliga rörelser.

Calcutta eller Kolkata som det också kan skrivas har sitt namn efter Kali, och ett besök i hennes tempel vid Kalighat rekommenderar starkt.

Temperaturen i januari är ca 18 grader och i maj som normalt är den varmaste månaden är det ca 30 grader. Sett över ett helt år är medeltemperaturen ca 26. Regntiden inleds normalt i mitten av Juni och slutar omkring mitten av Oktober.