Pengar & Säkerhet

Underbart är kort

Bankkort har sina fördelar när man är på resande fot. Ingen vill trassla med kontanter på semestern, särskilt i utlandet. Det är väl fler än jag som inte ens har lärt sig de nya svenska mynten och som fortfarande instinktivt reagerar över att det är ”fel” författartant på tjugolapparna, men att hålla koll på rupier och dollar är ännu svårare.

Då är det enklare att hala fram kreditkortet och kunna lägga energin på annat än att räkna pengar. Men att handla med kort har nackdelar också. Här är några saker som i slutändan kan bli värda mycket pengar att tänka på.

Fungerar inte

Indien är på många sätt ett modernt och tekniskt avancerat land. Andelen indiska datorproffs i Sverige kan lura oss att tro att Indien ligger långt före oss på teknikfronten, men kontrasterna är stora i detta jätteland. Du kan inte vara säker på att ett hotell eller taxichaufför tar emot ditt kontokort. Dessutom kan det ju faktiskt gå sönder och helt plötsligt sluta att fungera. Kort är bra, men ”cash is king”.

Skimming och bedrägerier

Det är tekniskt okomplicerat att kopiera informationen från kortets magnetremsa och ännu enklare att fotografera kortet med alla uppgifter på fram- och baksida. Se därför till att aldrig lämna kortet ifrån dig, t ex när du ska betala en restaurangnota.

Avgifter och växelkurser

Ta reda på avgifter och regler för ditt bankkort i god tid innan resan. Kolla även andra bankers villkor. Skaffa ett konto i en konkurrerande bank om deras kort är bättre. För det är stor skillnad! En liten uttagsavgift eller transaktionskostnad verkar harmlös, några kronor här och någon procent där, men i slutändan finns det mycket pengar att spara.

Var försiktig

Det går aldrig helt att gardera sig mot att bli lurad eller bestulen (vare sig det är av ficktjuvar eller din egen bank), men man kan förbättra oddsen. Ha alltid med dig lite kontanter för om varningslamporna lyser är kontanter ett bra alternativ. Om olyckan ändå är framme, minimera skadan genom att hålla saldot lågt på kortkontot. Det är ju lätt att logga in på internetbanken och föra över lite pengar åt gången istället för en stor summa i början av resan. Och när du ändå är inloggad – håll koll på transaktioner och saldo, att du fått rimliga växelkurser och att inga köp dragits dubbelt. Fler råd finns att få hos låneförmedlaren Consector.

Trevlig resa!