Åka taxi i Indien

Typisk taxi i Bombay
Typisk taxi i Bombay

Taxibilar finns i alla större städer och är oftast ett smidigt sätt att ta sig fram mellan olika stadsdelar och sevärdheter. Även om det kan vara ett litet äventyr att åka bild i Indien, var beredd på att det tutas mer eller mindre non stop.

Vissa taxichaufförer vill köra med taxameter och andra vill bestämma en fast summa på förhand. Som turist kan det vara svårt att veta vilket som är bäst (billigast) men du får vara beredd på att chauffören ser sin chans att utöka dagskassan ordentligt genom att köra dig.

Vi föreslår att du åtminstone vid dina första resor avtalar priset innan åkturen börjar. Godtag inte det första budet du får utan pruta ordenligt! Även om du känner dig nöjd med att ha fått ned priset rejält så är det fullt möjligt att priset egentligen skulle varit ännu lägre och att det hade blivit lägre med taxameter. Men genom att ha ett fast pris vet du i alla fall vad det kommer att kosta.

Det är vanligt att chauffören försöker få dig att åka med till ?en kusins affär? eller ?en mycket bättre restaurang? än den du bestämt dig för. Här gäller det att vara tuff och bestämt neka.

På flygplatserna är det vanligt och rekommenderbart att det är ?prepaid taxi? som gäller. Det innebär att du köper en taxibiljett i en lucka istället för av chauffören.