Bilsemester i Indien

Så du ska på äventyr runtom i Indien, att köra bil i Indien är ett äventyr i sig. Som ett land tidigare koloniserat av Storbritannien så är Indien vänstertrafikerat, och eftersom Sverige är högertrafikerat kan detta ta lite tid att vänja sig vid.

Du bör kika in på http://www.kopabromsar.se/ för att köpa allt du behöver inför din resa, såsom nya bromsar, nya däck och extradäck, allt detta kan du köpa online. Ett starkt tips när du bilar i Indien är att ha ett stabilt och nytt extradäck med dig i bakluckan, då Indiens vägar är inte alltid att räkna med.  Det finns gott om vägGropar och i många delar av Indiens storstäder liknar vägarna landvägar, med stenar och gropar överallt. 

Som bilresenär eller förare måste du verkligen vara alert när det kommer till din omgivning.  Det är mopeder och motorcyklar med flera passagerare som slingrar sig bland trafiken, tuktuks och rickshaws som svischar förbi i världens fart, tiggare och säljare som trängs på de stora vägarna, och inte minst djur som går omkring fritt, hela flockar med kor t e x.  När du inte gasar ska du alltid vila din fot på bromsen.

Försök som alltid att undvika olyckor då försäkringsprocessen i Indien är ett slingrigt system att ta sig igenom.  Speciellt om du inte orsakat olyckan själv.  Var noga med att din bil är täckt av din reseförsäkring.  Det är inte heller ovanligt att andra förare struntar i eller glömmer att indikera, så var alltid vaksam och redo att bromsa.

Indien har inte en fil för långsammare fordon, så räkna med flera timmar i trafiken bakom stora lastbilar, med foten på bromsen.
Ofta händer det att bröllopståg, ministerbesök eller religiösa processioner tar sig över och ibland vägarna, då har du dock friheten som andra förare att välja alternativ rutt, såsom sidan av vägen eller slingra dig runt processionen om det går.

Om du vet att du ska ut och bila på landvägar ska du veta att vanligtvis är dessa vägar väldigt smala och enfiliga, och mot och medtrafiken kör på samma fil.  Om du har en bil kommandes mot dig så ska du köra med halva bilen av vägen på vänster sida av filen.

Det är ok att tuta på andra förare för att indikera att du vill köra förbi, men bara ett kort tut.  Om föraren inte flyttar på sig, är det bäst att hålla sig bakom bilen för att undvika bråk.  Det finns också tysta zoner där du absolut inte får tuta, dessa zoner är vanligtvis nära ett sjukhus och detta ett förbud för att inte störa sjukhuspatienterna.

Om du bestämt dig för en bilsemester i Indien får du inte missa att köra från Manali till Leh.  Vyarna är helt fantastiska längs med den 479km långa motorvägen och tar dig ungefär två dagar om du räknar med sömn och tid för att acklimatisera dig. Kom ihåg dock att motorvägen är bara öppen fem månader varje år detta p g a is och snö under vintermånaderna.