Recept Tandoori

Chicken Tandoori
Chicken Tandoori

Tandoori är en kryddpasta med bl.a. vitlök, cayennepeppar, ingefära, garam masala och citronsaft. Kryddpastan tillsammans med yoghurt smörjs på köttet (kycklingen, lamm, fisken eller räkorna) för att därefter tillagas i en tandooriugn.

Köttet blir saftigt och får en ljusröd yta. Tandoorikryddan används även som krydda i olika grytor. Nedan finns två tandoori-recept.

Chicken Tandoori

  • 4 kycklingfiléer
  • ½ dl tandoori kryddpasta
  • ½ dl naturell yoghurt

Raita

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1 urkärnad hackad gurka
  • ½ tsk salt
  • 2 krm mald svartpeppar
  • 2 krm mald spiskummin
  • 1 krm paprikapulver
  • 1½ tsk färska hackad koriander

Gör så här:

  • Blanda ihop marinaden med tandooripastan och yoghurten.
  • Gnid in kycklingfiléerna i marinaden och låt det stå i kylskåpet i 4-5 timmar.
  • Sätt in kycklingarna i ugnen på 200 grader i 30 min på ett galler som står på en plåt.
  • Servera med ris eller klyftpotatis, sallad, raita och bröd, gärna indisk naan bröd.

Tips: Du kan byta ut kycklingfilen mot jätteräkor på spett.

Räkortandoori med pitabröd

  • 4 msk naturell yoghurt
  • 1 stor gul lök
  • 2,5 tsk tandooripasta
  • 2 msk cirtonsaft
  • 2 msk olja
  • 3,5 msk färska hackad koriander
  • 2 pitabröd
  • 2 blad finhackad sallad

Gör så här:

  • Blanda ihop yoghurt, tandooripastan och citronsaften.
  • Blanda försiktigt i räkorna
  • Hacka löken fint och fräs den i olja på svag värme i en stekpanna.
  • När löken är genomskinlig, lägg i räkorna och öka värmen något och låt puttra i 3-5 min. Rör hela tiden.
  • Lägg i koriandern och citronsaften.
  • Servera räktandoorin med sallad i det uppvärma pitabrödet.