Recept Samosa

Samosa
Samosa

En samosa är ett frasigt och friterat degknyte som kan göras med många olika fyllningar. Fyllningen är ofta vegetarisk i framförallt norra Indien men kan även bytas mot  t ex kyckling eller nötfärs vilket är vanligare i väster och söder. Kan ätas som tilltugg/snacks eller som en egen förrätt.

Vegetarisk samosa (10-12 st)

  • 1 morot
  • 3 medelstora potatisar
  • 1 msk hackad koriander
  • 1 grön chili
  • 1 lök
  • 2 krm malen kanel
  • ½ tsk gurkmeja
  • 1½ tsk garam masala
  • 1½ dl ärtor
  • ½ citron
  • 2 msk olja
  • 2 tsk salt
  • ½ dl vatten
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 pkt filodegsplattor

Gör så här:

  1. Skala och tärna morot och potatis i mindre bitar. Hacka koriander, chilin och löken.
  2. Stek löken och blanda i kanel, gurkmeja och garam masala.
  3. Lägg i potatis, morot, chilin och ärtorna och fräs i 5 min.
  4. Tillsätt vatten och koka tills potatisen är mjuk.  Pressa i citronen och saltet och blanda om.
  5. Skär degplattorna till 20 x 12 cm plattor. Lägg 1 msk fyllning i ena kanten och vik varje platta diagonalt tre gånger (sicksack) till trekanter. Pressa ihop kanterna och ?limma? ihop dem med vetemjöl och vatten.
  6. 6. Grädda varje sida på samosas i ugnen i 225 grader i ca. 5 min.
  7. 7. Servera samosas som den är eller med yoghurt blandat med mynta och kummin.

Tips:
Byt ut grönsakerna mot 2-3 st kycklingfiler eller 200 g blandfärs