Recept Biryani

Grönsaksbiryani
Grönsaksbiryani

Biryani är en risrätt som kan göras på många olika sätt. Den kan göras som vegetarisk rätt men även på kyckling, lamm och räkor. En biryani innehåller oftast russin och mandel men också kryddor som saffran, spiskummin, koriander, kardemumma, kanel och cayenne.

Grönsaksbiryani med rostade nötter

  • 3 dl råris
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 stor gul lök
  • 1 röd paprika
  • 3 dl färska champinjoner
  • 2 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk curry
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • ½ dl russin
  • 200 g rostade nötter (hassel- eller cashewnötter)
  • 2 lime

Gör så här:

  • Hacka löken och vitlöken fint och fräs dem i olja tillsammans med spiskummin, curry, koriandern och gurkmeja.
  • Blanda i riset, häll på vattnet och buljongtärningen och koka riset enligt anvisningarna.
  • Finhacka paprika och champinjonerna och fräs dem i olja med salta och peppar.
  • När riset är klart bland det med grönsakerna, russinen och de rostade nötterna.
  • Servera biryanien med mango chutney, pikels och limeskivor.