Bollywood

Bollywoodstjärnan Aishwarya Rai
Bollywoodstjärnan Aishwarya Rai

Filmindustrin i Bombay kallas förBollywood. I Bollywood produceras mer än 200 filmer per år och filmerna sägs ha mer än 4 miljarder biobesökare. De flesta filmer från Bollywood är på hindi.

I en typisk Bollywoodfilm finns mycket sång, dans, drama, komedi och romantik. Höjdpunkter i filmerna är ofta de mycket kärleksfulla dansscenerna mellan filmens huvudpersoner.

Danserna har influenser från folkliga traditioner, Broadwaymusikaler och modern pop. Miljöerna i filmerna är oftast storslagna, exotiska, färgstarka och fantasifulla. En film är ca. 2,5-4 timmar lång.

Bollywood har under de senaste åren vuxit sig stor även utanför den indiska gränsen och blivit en exportsuccé. Bollywood är idag en internationell världskultur och ett känt varumärke.

Indiska filmstjärnor

Indierna älskar sina filmstjärnor och de stora idolerna som hyllas som gudar. Det skvallras om dem i filmtidningar, dagstidningar och tv-program.

Den mest kända manliga filmstjärnan är Shah Rukh Khan som hade sitt stora genombrott som paranoid älskare i filmen Baazigar 1992.

Den mest kända och berömda kvinnliga filmstjärnan är Aishwarya Rai. Hon blev känd genom att vinna Miss Word 1994.